فرهنگ و هنر

دانستنی های هنر،آداب و رسوم

فرهنگ و هنر

دانستنی های هنر،آداب و رسوم

این وبلاگ قصد دارد تا شما را با آداب و رسوم، فیلم ها، موسیقی و هنر آشنا کند.

۵ مطلب در مرداد ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سبک خراسانی یعنی سبک آثار نخستین و کهن زبان فارسی که در مشرق ایران شکل گرفته است. از نظر تاریخی این سبک سلسله های طاهری، صفاری، سامانی و غزنوی را شامل می شود. ادبیات هر سرزمین از دو بخش عمده نظم (شعر) و نثر ( نوشته) تشکیل شده است. شاعر و نویسندگانی که در ادبیات کشور شان ماندگار شده‌اند، صاحب سبک بوده و با خلق آثار متفاوت است که تا ابد جاوید مانده‌اند. در این مقاله به معرفی سبک‌های شعر فارسی می‌پردازیم. در اولین مقاله در مورد سبک شناسی اینطور عنوان شد که بر اساس دوره و محدوده زمانی سبک‌های شعر فارسی به شش دوره تقسیم می‌شوند. اولین سبکی که در این مقاله معرفی خواهیم کرد سبک خراسانی است.

سبک خراسانی در شعر چیست

سبک خراسانی چیست

خراسان در لغت به معنی مشرق است و مشرق جایی است که خورشید از آنجا طلوع می‌کند. به این دلیل که اولین آثار نظم و نثر زبان فارسی پس از ورود اسلام در ناحیه خراسان بزرگ پیدا شد، به سبک این آثار خراسانی گفته می‌شود. پس سبک خراسانی یعنی سبک آثار نخستین و کهن زبان فارسی که در مشرق ایران شکل گرفته است. از نظر تاریخی این سبک سلسله های طاهری، صفاری، سامانی و غزنوی را شامل می شود.

 

مختصات سبکی شعر دوره خراسانی

  • جنبه عقلانی بر جنبه احساسی و اغراق چیره است.
  • خواننده همواره با اشعاری شاد و پر نشاط سرو کار دارد.
  • تصویر و تشبیه در اشعار این دوره بسیار قوی و رایج است. 
  • پند، اندرز و گاهی هم نکات اخلاقی در اشعار این دوره دیده می‌شود.
  • روحیه حماسی و اعتقاد به شاد بودن دو رکن اصلی و عمده شعر سبک خراسانی است.
  • زبان شاعر، زبان مادری، طبیعی، ساده و روان بوده و از هرگونه ابهامی به دور است.
  • خالی بودن شعر از صنایع شعری، همراه با سادگی لغات و روانی ترکیب‌ها از مهمترین مشخصات شعری این دوره است.
  • معشوق در اشعار این دوره جایگاهی ندارد و فراقی بین عاشق و معشوق دیده نمی‌شود و عاشق همیشه به وصال رسیده است.
  • شعر واقع گراست و شاعر هر آنچه را که می‌بیند از اوضاع دربار تا محیط زندگی، جنگ، لشکرکشی‌ها، پیروزی‌ها و .... را در شعر خود منعکس می‌کند.
  • موضوعات شعری شامل مرثیه، حکمت، موعظه، حماسه، غنا و داستان سرایی است اما موضوع اصلی اشعار این دوره ابتدا مدح و سپس وصف می و معشوق است.
  • غالب شعری رایج این دوره قصیده است، یعنی شاعر بیشتر تمایل دارد که شعر خود را در قالب قصیده بسراید اما در قالب غزل، مثنوی و رباعی هم شعر سروده می شود.

از شاعران این دوره می توان به رودکی، فردوسی، منوچهری، فرخی سیستانی و .... اشاره کرد.

رودکی:

آمد بهار خرم با رنگ و بوی طیب                      با صدهزار نزهت و آرایــش عجیب

چرخ بزرگوار یکی لشکری بکرد                       لشکـــرش ابر تیــره و باد صبا نقیب

خورشید را ز ابر دمد روی گاه گاه                     پونان حصاریی که گذر دارد از رقیب

 

دقیقی:

دقیقی چهار خصلت برگزیده است                      به گیتی از همه خوبی و زشتی

لــب یاقـــوت رنـگ و ناله چـنـگ                      می چون زنگ و کیش زردهشتی

 

فردوسی:

بدانست سهراب کاو دختر است                       سر و موی او از در افسر است

شگفت آمدش گفت ز ایران سپاه                       چـنـیـن دختر آیـد به آوردگـاه

سواران جنگـی بـه روز نبـرد                               همانا به ابر انـدر آرنـد گرد

 

فرخی سیستانی:

فســانه گــشـت و کهن شد حدیث اسکندر              سـخـن نو آر که نو را حلاوتی است دگر

فسـانـــه کـهـن و کـارنــامـه دروغ                           بـکـار نـایــد رو در دروغ رنـــج مـبـــر

شنیده‌ام کـه حدیثی که آن دوباره شود                   چو صبر گردد تلخ، ار چه خوش بود چو شکر

  • هلال 87
  • ۰
  • ۰

رسم و رسوم جالب مردم سوئیس

مردم سوئیس همیشه به رسم و رسومات قدیمی خود پایبند هستند پس تعجب برانگیز نیست که با سفر به نقاط مختلف آن، روح فرهنگ و سنت را در همه جا حس می کنید. سوئیس کشوری است که تنوع زیادی را در وسعت کوچک خود جای داده است این تنوع را می توان هم از نظر فرهنگی و هم از نظر جغرافیایی احساس کرد. تنوعی که در گویش آن ها هم دیده می شود؛ باور کردنش سخت است اما کشوری به این کوچکی چهار زبان ملی و چندین لهجه مختلف دارد. فرهنگ مردم در نواحی کوهستانی با فرهنگ کسانی که در دامنه ها زندگی می کنند متفاوت است و زندگی در دره ای کوهستانی با زندگی در شهرهای بزرگ فرق می کند به همین دلیل است که با وجود زیاد بودن رسم و رسومات محلی، فقط تعداد کمی رسوم ملی وجود دارد. اما با این حال، با گذشت زمان و رشد صنعت گردشگری بعضی از همان رسوم محلی هم به شهرت ملی رسیدند. 

سوئیس

 

1. موسیقی 

سوئیس موسیقی های شادی دارد. معمول ترین آلات موسیقی ای که در نواختن موسیقی های کشور استفاده می شود آکوردئون، ویلون، کلارینت و در بعضی از نواحی خاص شیپور است. دهه ها و حتی قرن هاست که مردم نسل به نسل موسیقی محلی منطقه آلپ را به هم یاد می دهند و ابزار جدیدی برای نواختن موسیقی به وجود می آورند. سوئیس سزرمین موسیقیدان های آماتور هست و تقریبا حتی در هر دهکده کوچکی می توانید یک گروه موسیقی را پیدا کنید. آلفورن ابزار موسیقی ای کاملا سوئیسی است، صدای گرمی که از آن بلند می شود تا فرسنگ ها شنیده می شود و شاید به همین دلیل است که زمانی چوپان ها از آن استفاده می کردند.

 

2. بر فراز کوه های آلپ
دامپروری و کشاورزی در آلپ پیشینه ای طولانی دارد. پنیر درست کردن در تابستان راهی برای سالم نگه داشتن شیر و استفاده از آن در زمستان های سرد و طولانی بود.  طبیعتی بی انتها، غروب خوشید در آنسوی کوه ها و سوسوی شمع بر روی میزهای چوبی، زندگی در آلپ را خیال برانگیز و رمانتیک می کند به طوری که سادگی و شیرینی زندگی مردم در این نواحی شهرنشینان زیادی را به خود جذب کرده است. دامپروری در این نواحی سنت های زیادی را به وجود آورده است، یکی از سنت های جالب گله داران این است که در اواخر ماه می (اردیبهشت) به همراه گاو و گوسفندان به بالای کوه می روند جایی که زندگی کاملا به طبیعت بستگی دارد. آن ها به مدت ۸۰ تا ۱۲۰ روز در آن بالا محصولات لبنی درست می کردند و غرق در زندگی در دل طبیعت می شوند.

آلپ

3. ورزش
مدت زیادی بود که رسم و رسومات ورزشی سوئیس در زیر سایه ورزش های جهانی قرار گرفته بود اما اخیرا سوئیسی ها دوباره به اصل خود برگشته اند. با اینکه سنت های ورزش های محلی گاهی مورد غفلت قرار می گیرد اما بعضی از همین ورزش ها به محبوبیت زیادی دست پیدا کردند و ورزش هایی مثل کشتی سوئیسی و فستیوال های ورزشی آلپ مورد توجه مردم زیادی قرار گرفته اند. در سال ۲۰۱۰ یکی از همین فستیوال ها با ۲۵۰ هزار تماشاچی به رکورد جدیدی رسید. یکی از سنت های ورزشی در ناحیه آلپ تکان دادن پرچم  های ملی است.

 

4. هنر و صنایع دستی
قرن هاست که صنعت ساعت سازی در سوئیس در کل دنیا معروف است و امروز، ۹۵ درصد از ساعت های سوئیس صادر می شود. بخش های مختلف صنایع دستی مثل مجسمه های چوبی هم رونق زیادی دارند. در سال ۱۷۸۵ حدود ۲۰ هزار نفر در صنعت ساعت سازی استخدام شدند و در طول یک سال ۸۵ هزار ساعت درست کردند.

ساعت سازی در سوئیس

 

5. غذاهای اصیل
با اینکه تعدادی از خوراکی ها مثل  فوندو کاملا بومی سوئیس هستند اما نمی توان هیچ غذایی را مثل زد که کاملا اصلیتی سوئیسی داشته باشد. به هر رستورانی که بروید به غیر از تعدادی غذای ملی خوشمزه چندین غذای محلی هم در منو می بینید.

  • هلال 87
  • ۰
  • ۰

دعای خوش شانسی

اگر دوست دارید در هر زمینه ای شانس بیاورید و همیشه بخت یارتان باشد می توانید از این دستور اعجاز انگیز استفاده کنید

طریقه نوشتن وفق زیر به این صورت است که

۱- ابتدا یک جدول هفت در هفت خالی رسم کنید

۲- حالا عدد اسم خود و مادرتان را با لفظ نسبت بن یا بنت به ابجد کبیر محاسبه کنید ( اگر مرد هست لفظ بن مثلا احمد بن مریم و اگر زن هست لفظ بنت استفاده میشود مثلا زهرا بنت معصومه )

۳- عدد بدست آمده را در عدد هر خانه از خانه های وفق ضرب کنید و عدد حاصل را جایگزین عدد موجود فعلی نمایید

 

مثال :

خانه اول گوشه بالا سمت راست عدد ۴۷۶ می باشد

حالا اگر مثلا اسم شما احمد بن مریم است به این ترتیب حساب می کنید

ا ح م د ب ن م ر ی م = ۳۹۵ ( به حساب ابجد کبیر )

اکنون عدد ۳۹۵ را در عدد همه خانه های وفق ضرب کنید

۳۹۵ضربدر ۴۷۶= ۱۸۸۰۲۰

که باید عدد ۱۸۸۰۲۰ را به جای ۴۷۶ در وفق بنویسید و همینکار را برای بقیه خانه ها انجام دهید در آخر یک وفق جدید خواهید داشت

۳۹۵ ضربدر۲۳۸

۳۹۵ضربدر۲۳۱

۳۹۵ضربدر۲۰۳

الی تمام شماره های جدول

که ۳۹۵ در آن ضرب میشود و حاصل ضرب بجای عدد فعلی جدول در آن گذاشته میشود .

عدد ۳۹۵ مثال هست و عدد اسم شما که با نام مادرتان همراه با لفظ بن یا بنت جمع بسته میشود متفاوت هست

نکات مهم :

۱- در بالا و پایین وفق ٬ اعداد و حروف زیر آنها را می بینید برای نوشتن آنها باید ابتدا اعداد را از چپ به راست نوشته و بعد حروف زیر آنها را از راست به چپ و هر حرف را زیر هر عدد بنویسید در آخر هم عدد ۲۳۰۳ را در دو طرف وفق ٬ مطابق شکل بنویسید .

۲- بعد از اتمام عمل ٬ گوشه های سفید با جاهای خالی بیرون وفق را با عود مایع یا عنبر یا مشک خوشبو کنید

۳- بعد از خوشبو کردن ٬ آنرا با عود چوبی خوشبو که در بازار نوع هندی آن فراوان است دود دهید تا کاملا دود به همه جای آن برسد سپس همراه کنید

  • هلال 87
  • ۰
  • ۰

حدود 14 قرن از زمانی که قبر پاک حضرت فاطمه (س)، مادر اهل بیت علیهم السلام، مخفی مانده می گذرد و محبان و شیعیان ایشان مکانی برای زیارت ندارند. شاید دلیل پنهان ماندن محل دقیق مزار پاک حضرت زهرا (س) این است تا ذهن و اندیشه مردم همیشه با این سوال مهم که دلیل شهادت مظلومانه ایشان چه بوده است؟ درگیر شود.

دلایل مخفی ماندن قبر حضرت فاطمه (س)

آنچه که درباره این مسئله نقل شده است این است که حضرت فاطمه (س) هنگامی که زمان مرگشان نزدیک شد و در بستر به حالت احتضار به سر می بردند، با امام علی (ع) گفتگویی داشتند و ایشان از امیرالمومنین اجازه خواستند تا چند وصیت نمایند. یکی از وصیت های حضرت فاطمه (س) به امام علی (ع) این بود که فرمودند: ای پسر عمو! اگر من تا چند ساعت آینده از دنیا رفتم، جنازه من را شبانه دفن کن و مراسم دفن مرا که شامل: غسل، کفن، نماز میت و دفن کردن است در مکانی مخفی و پنهان انجام دهید و تنها به افرادی که ظلم و جفا نسبت به من روا نداشته اند، اجازه شرکت در تشییع بدهید. همچنین طبق روایتی، حضرت فاطمه (س) تصریح فرمودند که اجازه ندهید ابوبکر و عمر بر من نماز خوانده و در تشییع پیکر من شرکت کنند. اما دلیل اینکه ایشان چنین درخواست کردند چه بود؟ طبق برخی از کتب این دلایل شامل:

  • به طور حتم حضرت فاطمه (س) با این کار می خواستند یک بار دیگر مانند مسئله فدک، مبارزه جدیدی را با وصیت نامه سیاسی خودشان آغاز کنند تا ضربه سنگینی به حکومت وقت وارد نمایند (خشاوی، شهین، زندگانی سیاسی حضرت زهرا(س)، تهران، نشر عابد، چاپ اول، 1378، ص 280).
  • حضرت زهرا (س) با وصیت خود، افکار خفته مردم شهر مدینه را بیدار می ساختند و توجه افکار عمومی را نسبت به ضایع کردن حق خودشان جلب می نمودند. (عاملی، سید جعفر مرتضی، رنجهای زهرا(س)، ترجمة محمد سپهری، قم، نشر ایام، چاپ اول، 1378، ص 223)

دلایل مخفی ماندن قبر حضرت فاطمه (س)

 

زمانی که امام علی (ع) به وصیت حضرت زهرا (س) عمل نمودند، افکار عمومی دچار شک و تردید شد و مشروعیت خلیفه وقت زیر سوال رفت و مظلومیت حضرت فاطمه (س) بیش از پیش آشکار شد و این سوال را که چرا قبر حضرت فاطمه (س) نامعلوم و مخفی مانده است؛ برای همه مطرح شد.  هنگامی که حضرت فاطمه (س) از دنیا رفتند، مردم با عجله به خانه امام علی (ع) رفتند و در انتظار بیرون آمدن جنازه ایشان بودند که ابوذر به دستور امام علی (ع) به آنها گفتند که  تشییع جنازه دختر پیامبر اسلام امشب انجام نمی شود و به تاخیر افتاده است. پس از متفرق شدن مردم، امام علی (ع) به کمک اسماء، بدن حضرت زهرا (س) را غسل و کفن کردن و در نیمه شب به همراه عده ای از یاران و نزدیکان خودشان از جمله: ابوذر، مقداد، سلمان، زبیر، عمار، عباس و... جسد حضرت فاطمه (س) را شبانه تشییع و به خاک سپردند. امام علی (ع)، مزار حضرت زهرا (س) را با زمین هم سطح کردند و طبق روایتی در چند ناحیه از بقیع، قبر درست کردن تا دشمنان نتوانند متوجه شوند که قبر حضرت زهرا (س) کدام یک است و اینگونه راز پنهان ماندن قبر فاطمه (س) برای همیشه باقی مانده است و افرادی که در مراسم تشییع حضور داشتند، بعدها نیز محل مخفی کردن قبر حضرت زهرا (س) را فاش نکردند. (مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ترجمة محمدجواد نجفی، انتشارات اسلامیه، 1354، جلد دهم، ص 195) 

علت دفن شبانه حضرت فاطمه (س) از زبان مرحوم شیخ صدوق: «عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ أَبِی حَمْزَةَ عَنْ أَبِیهِ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام لِأَیِّ عِلَّةٍ دُفِنَتْ فَاطِمَةُ (علیها السلام) بِاللَّیْلِ وَ لَمْ تُدْفَنْ بِالنَّهَارِ قَالَ لِأَنَّهَا أَوْصَتْ أَنْ لا یُصَلِّیَ عَلَیْهَا رِجَالٌ [الرَّجُلانِ‏]. علی بن ابوحمزه از امام صادق (ع) پرسید: چرا فاطمه (س) را شبانه دفن کردند نه روز؟ فرمود: فاطمه (س) وصیت کرده بود تا در شب او را دفن کنند تا ابوبکر و عمر بر جنازه ایشان نماز نخوانند.» (الصدوق، أبو جعفر محمد بن علی بن الحسین (متوفای381هـ)، علل الشرایع، ج‏1، ص185، تحقیق: السید محمد صادق بحر العلوم، ناشر: منشورات المکتبة الحیدریة ومطبعتها - النجف الأشرف، 1385 - 1966 م)

 

علت نامعلوم ماندن قبر حضرت فاطمه (س)

مکان های احتمالی در مورد محل دفن حضرت فاطمه (س)

  • قبرستان بقیع
  • میان منزل پیامبر اکرم (ص) و منبر ایشان
  • در منزل خود حضرت زهرا (س) که در هنگام بنی امیه بخشی از مسجد شد.

آیا روایتی مبنی بر مشخص کردن محل دفن حضرت فاطمه (س) وجود دارد؟

طبق روایات مُسند و موثق از 6 امام معصوم در مورد مکان دفن حضرت فاطمه (س) در منابع شیعه نقل شده است. این روایت ها بیانگر آن است که حضرت فاطمه (س) داخل منزل خودشان که در جوار مسجد و در کنار خانه پیامبر اکرم (ص) قرار داشت دفن شده اند. در این روایت ها 2 نکته مهم قابل توجه می باشد: اول اینکه ممکن است کمتر واقعه ای وجود داشته باشد که 6 امام معصوم بالاتفاق در مورد آن روایت نقل کرده باشند. و دوم اینکه این روایت صراحتا محل دفن شدن حضرت فاطمه (س) در بقیع را رد و نفی می کند.

در یکی از این روایت ها، مرحوم شیخ صدوق از ابی نصر بزنطی نقل می نمایند که از امام رضا (ع) از مکان قبر حضرت زهرا (ع) پرسیدم، امام فرمودند: «دفنت فی بیتها فلما زادت بنو امیه فی مسجد صارت فی مسجد فاطمه زهرا (س)؛ حضرت در داخل منزل خود دفن شده و بعد که بنی امیه می خواستند مسجد را توسعه دهند، منزل را تخریب کردند و مزار حضرت فاطمه (س) در مسجد قرار گرفت.» لازم به ذکر است که این روایت توسط مرحوم کلینی، ابن شهرآشوب و علامه مجلسی نیز نقل شده است. 

طبق روایت دیگری از سید بن طاووس در کتاب (المسائل واجوبتها من الائمه): محمد همدانی می گوید: به آن امام نوشتم: اگر صلاح می دانید من را از مکان دفن شدن مادر بزرگوارتان فاطمه (س) آگاه سازید که آیا در مدینه است یا همانطور که مردم می گویند در بقیع قرار گرفته است؟ امام پاسخ دادند: «هی مع جدی صلوات الله علیه» یعنی حضرت فاطمه (س) در کنار جدم رسول خدا(ص) دفن شده است».

  • هلال 87
  • ۰
  • ۰

از آنجا که دین اسلام در مورد بخش های مختلف زندگی انسان ها توصیه هایی دارد، در مورد خوابیدن  و استراحت نیز توصیه هایی دارد.

 اقسام خواب:

۱- انبیا که روی کمر می خوابند و چشمانشان خواب نمی رود.
۲- مومن که مقابل قبله برسمت راست می خوابد.
۳. پادشاهان که برسمت چپ می خوابند.
۴. ابلیس و شیاطین و برادرانش که بر روی صورت و شکم می خوابند.

بهترین نوع خوابیدن:

آن است که در رساله ی ذهبیه آمده به این صورت که انسان ابتدا کمی روی شانه ی راست دراز بکشد و بعد روی شانه ی چپ بخوابد و زمانی هم که قصد بیدار شدن دارد مدت روی شانه ی راست دراز بکشد. یعنی ابتدا و انتهایش باید سمت راست باشد.

بدترین نوع خوابیدن:

خواب روی شکم. این خواب شومی است و بسیار مذمت شده است.روایت داریم که اگر دیدید کسی روی شکم خوابیده او را بیدار کنید چون این خواب ابلیس است.

 زمان هایی که خوابیدن کراهت و ضرر دارد:

۱- ما بین الطلوعین (بین اذان صبح و طلوع آفتاب)
۲- خوابیدن بین نماز مغرب و عشاء
۳- خوابیدن بعد از نماز عصر
۴-خوابیدن بین نماز شب و نماز صبح

محل خواب:

۱- تنها خوابیدن به شدت نهی شده است.تا حدی که پیامبر می فرمایند کسی که تنها بخوابد ملعون است.
۲- خوابیدن روی بامی که دیوار نداشته باشد نهی شده است.
۳- خوابیدن با دست و دهان کثیف و نشسته نهی شده است.

 توصیه هایی در روایات در مورد خواب:

 

۱- زمان خواب پاها به سمت قبله باشد.
۲- دست را زیر گونه بگذارید
۳- خود را عادت دهید که هنگام خواب لب ها را باز کنید تا بخارات از دهان خارج شود.
۴- پنبه گذاشتن در گوش
۵- رفتن به دستشویی قبل از خواب
۶- وضو گرفتن قبل از خواب
۷- مسواک زدن قبل از خواب

  • هلال 87